Περί λογισμικού phpbb ο λόγος

Οτιδήποτε άλλο δεν ταιριάζει στις παραπάνω κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
TJK
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τετ 6 Απρ 2016, 13:52
Τοποθεσία: Τόλης@Λάρισα
Επικοινωνία:

Περί λογισμικού phpbb ο λόγος

Δημοσίευση από TJK » Παρ 19 Ιαν 2018, 21:28

Ας συζητήσουμε περί του λογισμικού phpbb. Σπεύδω να τονίσω πως ό, τι ακολουθεί είναι προσωπική μου άποψη.

Έχω την εντύπωση πως κάθε έκδοση καινούργια που βγαίνει είναι όλο και χειρότερη. Εξηγούμαι:
 1. Κάθε καινούργια έκδοση και ειδικά μία major έκδοση της μορφής 3.x είναι όλο και πιο βαριά κάτι που προσωπικά δε μου αρέσει. Σε αυτό συμβάλει και το framework ( Symphony ) που χρησιμοποεί το λογισμικό phpbb.
 2. Το γεγονός ότι στο core περνάνε όλο και περισσότερες λειτουργίες ( συναρτήσεις ) δυσχεραίνει κατά πολύ τη λειτουργία του λογισμικού και κάποιες φορές αργεί να φορτώσει. Πολλές από αυτές θα μπορούσαν να είναι extensions.
 3. Από τη πρώτη στιγμή που βγήκε σε κυκλοφορία το phpbb ( αρχής γενομένης της phpbb 2.x ) η αναζήτηση δεν έχει σχεδιαστεί σωστά ή δεν έχει τη κατάλληλη υποδομή με αποτέλεσμα τα περισσότερα αποτελέσματα να τα αγνοεί. Ποιος δεν έχει δει μήνυμα της μορφής:

  "The following words in your search query were ignored because they are too common words:
  You must specify at least one word to search for. Each word must consist of at least 3 characters and must not contain more than 14 characters excluding wildcards."

  Πόσο σπαστικό !
 4. Η αναβάθμιση ( upgrade ή απλώς update ) σε καινούργια έκδοση είναι εφιάλτης για τους περισσότερους χρήστες. Το γεγονός ότι το phpbb δεν διαθέτει αυτόματα ενημέρωση από τον ACP δυσχεραίνει κατά πολύ την αναβάθμιση του πίνακα από απλούς χρήστες ( admins ) που δεν έχουν αρκετή εξοικείωση με php ή με βάσεις δεδομένων.
 5. Επίσης σε κάθε νέα έκδοση παρατηρώ ότι αφού γίνει το επίσημο release ανακαλύπτονται εκ των υστέρων αρκετά bugs. Για παράδειγμα στην έκδοση 3.2.2 μετά το release εντοπίστηκε από έναν χρήση ότι τα συνημμένα διαγράφονται όταν γίνεται προεπισκόπηση μηνύματος. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι το

  "The installer detected a timeout"

  Βέβαια εδώ δε φταίει το λογισμικό αλλά οι ρυθμίσεις στο php που πρέπει να αλλαχθούν χειροκίνητα. Αν κάποιος δε ξέρει , ζήτω που κάηκε.
 6. Κάθε έκδοση που βγαίνει έχει κάποια minimum php έτσι ώστε να τρέχει. Επειδή οι περισσότερες εταιρίες hosting ανεβάζουν την έκδοση php ( λογικό αφού σε κάθε νέα έκδοση της γλώσσας διορθώνονται bugs , προστίθενται λειτουργίες κτλ ) πρέπει οι παλαιότερες εκδόσεις να αναβαθμιστούν σε πιο καινούργιες έτσι ώστε να συνεχίσει ο πίνακας να λειτουργεί. Αυτό οδηγεί στα γνωστά προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Τελικά, οι περισσότεροι είτε θα "σπάσουν" το πίνακα , είτε δε θα κάνουν σωστά την αναβάθμιση , είτε ... είτε.
 7. Τα templates έχουν πολύ βαρύ κώδικα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να δημιουργηθούν μοντέρνα styles .Όλα αυτά που φτιάχνονται είναι ( ας το πω κόσμια ) ξεπερασμένα ... Είναι σαν αυτά που βλέπαμε πριν 15 χρόνια. Αυτό το έχει υποστηρίξει και ο Arty. ( όποιος δουλεύει τα artodia styles θα γνωρίζει σίγουρα ).
Θαρρώ πως η καλύτερη έκδοση που βγήκε ήταν αυτή της 3.1.x . Απλή και χαριτωμένη. Είναι σίγουρα πιο ελαφριά από το 3.2.x . Επίσης η έκδοση 3.0.x ήταν αυτή που έδωσε στους περισσότερους τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν την php σα γλώσσα προγραμματισμού αλλά να διαμορφώσουν και το σύστημα όπως αυτοί ήθελαν. Βέβαια η 3.0.x υστερούσε σε πολλά πράγματα.

Κλείνοντας , θα ήθελα να πω πως έχω απογοητευτεί από την εξέλιξη του phpbb με τα χρόνια. Το θεωρώ , βέβαια, το καλύτερο λογισμικό για forum. Δε μπορεί να το ανταγωνιστεί κάποιο άλλο. Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας γνώμη πάντως.

Εντελώς φιλικά.

Τ.